Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011


Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΑΧΦΟΥΖ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ


Μεταφραστής: Κουμούτση Πέρσα

Οι σημαντικότεροι ηγέτες στην ιστορία της Αιγύπτου προσέρχονται ένας-ένας στην επιβλητική Αίθουσα της Δικαιοσύνης και απολογούνται για τα πεπραγμένα τους ενώπιον του Θεού Όσιρι και της Ίσιδας. Είναι όλοι εκεί: από τους Φαραώ Χέοπα και Ραμσή και τη Βασίλισσα Χατσεπσούτ μέχρι τους προέδρους Γκαμάλ Αμπντ ελ Νάσερ και Άνουαρ αλ Σαντάτ. Οι ηγέτες του παρελθόντος επικρίνουν ή εξυμνούν ο ένας τον άλλο: ο ιδρυτής της Αιγύπτου Φαραώ Μήνης κατηγορεί τον Νάσερ και το πραξικόπημά του για την παρακμή της χώρας, ενώ ο Νάσερ επιτίθεται στον Σαντάτ για την πολιτική του. Εκτός από τους πολιτικούς, στο βήμα ανεβαίνουν επαναστάτες, ποιητές και φελάχοι, διατυπώνοντας ο καθένας τη δική του κριτική άποψη για την πανάρχαια και πολύπαθη χώρα.

Μια άκρως πρωτότυπη προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας της Αιγύπτου, ένα μοναδικό μυθιστόρημα από τον βραβευμένο με Νομπέλ Ναγκίμπ Μαχφούζ.


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ..

ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΟΛΗ

Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν. Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους. Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι; Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;

Η αγάπη είναι μια θανάσιμη δύναμη και τα μυστικά του παρελθόντος αποδεικνύονται εξίσου φονικά, καθώς η Κλέρι και ο Τζέις έρχονται αντιμέτωποι με τον Βάλενταϊν στο τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς Θανάσιμα Εργαλεία.

“Αυτό το γρήγορο, συναρπαστικό θρίλερ θα κρατήσει τους αναγνώστες σε αγωνία μέχρι το τέλος”.

Η συγγραφέας Η Cassandra Clare είναι η συγγραφέας των μπεστ σέλερ Πόλη των Οστών και Πόλη της Στάχτης, των δύο πρώτων βιβλίων της τριλογίας Θανάσιμα Εργαλεία. Γεννήθηκε στο Ιράν και πέρασε τα παιδικά της χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με την οικογένειά της και ένα μπαούλο γεμάτο βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας. Σήμερα, ζει στη Δυτική Μασαχουσέτη με το σύζυγό της, τις γάτες τους και ακόμη περισσότερα βιβλίαΕΠΙΣΤΗΜΗ...

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πιο... έξυπνο αρουραίο

clever-rat

Επιστήμονες αναφέρουν ότι δημιούργησαν τον πιο «έξυπνο» αρουραίο του κόσμου, τροποποιώντας ένα γονίδιο του ζώου με μια τεχνική που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον άνθρωπο.

Η επιτυχία του πειράματος προσφέρει νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση της άνοιας, καθώς θεωρείται ότι η ενίσχυση του γονιδίου θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί σε μια φαρμακοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαταραχών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο αρουραίος, ο οποίος ονομάσθηκε από τους επιστήμονες Hobbie-J, έχει τη δυνατότητα να θυμάται αντικείμενα για τρεις φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους αρουραίους, ενώ επιπλέον είναι καλύτερος στο να βρίσκει το δρόμο του μέσα σε λαβυρίνθους.

Οι επιστήμονες είχαν χορηγήσει στον αρουραίο, όταν ήταν ακόμη έμβρυο, γενετικό υλικό για την ενίσχυση του γονιδίου NR2B, το οποίο ελέγχει τη μνήμη.

Όπως αναφέρει ο Dr Joe Z Tsien, επικεφαλής του πειράματος, «ο Hobbie-J μπορεί να θυμάται πληροφορίες για περισσότερο χρόνο. Η διάρκεια της μνήμης του ισοδυναμεί με το να πει κάποιος σε έναν άνθρωπο έναν τηλεφωνικό αριθμό και εκείνος να τον θυμάται για μία ώρα».

Ο Dr Tsien είχε πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πείραμα σε ένα ποντίκι που ονομαζόταν Doogie πριν από 10 χρόνια, αλλά το πρόσφατο πείραμά του δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση της μνήμης σε διαφορετικούς τύπους θηλαστικών, εύρημα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση της τεχνικής στον άνθρωπο.