Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

Νέα διάκριση για τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση
και για το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο στη θεατρική εκδοχή του


Περιγραφή
«Μόλις είδα έναν άγγελο να πέφτει από τον ουρανό. Μάλλον τον παρέσυρε η βροχή» είπε η Ραλλού, αλλά ως συνήθως δεν της δώσαμε σημασία· με τον Τότο ήμασταν απασχολημένοι να μετράμε τις σταγόνες της βροχής. Την επόμενη μέρα τον βρήκαμε μέσα στα καλαμποκοχώραφα. Τον κρύψαμε, ψάχνοντας να βρούμε τρόπο να τον στείλουμε πίσω στον ουρανό. Όταν το μυστικό μας διέρρευσε, αποφασίσαμε, ως μέρος του σχεδίου μας, να τον διαφημίσουμε! Αλλά οι μεγάλοι μάς πρόδωσαν. Κι εμείς... το σκάσαμε από τα σπίτια μας αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.
Το μυθιστόρημα Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (Εκδόσεις Πατάκη, 2009) μόλις πριν ένα μήνα τιμήθηκε με το «Βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους, 2010» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (συγκαταλέχθηκε επίσης στη βραχεία λίστα του περιοδικού Διαβάζω).
Αυτή τη φορά έρχεται η διάκρισή του ως θεατρικού έργου, αφού το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο τιμήθηκε με το Β΄ (δεν απονεμήθηκε Α΄) Κρατικό Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου 2010.

Η συγγραφέας –με σπουδές θεάτρου/θεατρολογίας και με περισσότερες από 10 σκηνοθεσίες θεατρικών παραστάσεων στο ενεργητικό της– δούλευε σχεδόν παράλληλα και τη θεατρική εκδοχή του μυθιστορήματος, αφού πίστεψε ότι η συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε να έχει και σκηνικό ενδιαφέρον. «Φυσικά, υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στους δύο “αγγέλους”. Ένα θεατρικό κείμενο έχει απώτερο σκοπό να παρασταθεί, κι έτσι η λογοτεχνικότητα καλείται να δώσει τη θέση της στη θεατρικότητα» λέει η ίδια.

Είναι η 5η συνολικά (θέατρο και πεζογραφία) διάκριση για τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση μέσα σε λιγότερα από 10 χρόνια.ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...


Ένας Πρίγκιπας, που κρύβει μέσα του ένα Παιδί, αναζητάει τη Γαλήνη.

Μια Γυναίκα, που έχει μέσα της φυλακισμένη μια Μάγισσα, προσπαθεί να τη λευτερώσει.

Και οι δυο τραβούν το Μονοπάτι της Ζωής, παλεύουν με Θεριά και Αλυσίδες και ψάχνουν το Δρόμο για το Φως.

Όταν συναντιούνται, βλέπουν μπροστά τους το Δρόμο ν’ ανοίγει. Μα, για να τον βαδίσουν, πρέπει να νικήσουν το Χρόνο, τον αμείλικτο εχθρό των ανθρώπων.

Sa Raja Meura


Ο Αγώνας του Πρίγκιπα μαζί του είναι φοβερός και κινδυνεύει να μείνει για πάντα φυλακισμένος στους μαγνήτες του Χρόνου.

Και τότε έρχεται σε βοήθεια η Μάγισσα και του προσφέρει τη φωτιά της καρδιάς της.
Μαζί καταφέρνουν να νικήσουν το Χρόνο.

Ο Δρόμος για το Φως είναι πια ανοιχτός.

Η Λίζα Κωνσταντοπούλου με το παραμύθι-μυθιστόρημά της, με τίτλο «Sa Raja Meura» που είναι γεμάτο συμβολισμούς, περιγράφει την προσπάθεια της ανθρώπινης ψυχής να ελευθερωθεί από τα γήινα δεσμά τής προσωπικότητας και μέσα από τη Δύναμη της Αγάπης να αναταθεί και ν’ αγγίξει τη Γαλήνη.